Ekoškole
Naziv projekta: Žuti vrt - školski projekt
Tema projekta: Školski vrt u kojemu uzgajamo limune
Opis projekta:
Naša Škola se u travnju 2016.. godine prijavila na Žmergov natječaj za lokalne školske inicijative na temu alternativnih sustava. Natječaj je proveden u sklopu EU projekta EAThink 2015. – Jedi lokalno, misli globalno. S Udrugom Žmergo, glavnim inicijatorom, potpisali smo ugovor o suradnji. Naš školski projekt 'Žuti vrt' - uzgoj, sadnja i razvoj limuna, izabran je kao jedan od pobjedničkih. Limun je zanemarena biljka čiji su plodovi izrazito zdravi. Cilj je učenicima osvijestiti važnost limuna za zdravlje. Isto tako učenicima će se prezentirati problematika uzgoja hrane u moderno doba i važnost uzgoja i konzumacije proizvoda uzgojenih u skladu s ekološkim zahtjevima. 14. listopada 2016. dostavljene su sadnice i sav ostali potreban materijal u našu školu. Učenici eko skupina nižih i viših razreda naše škole marljivo su prionuli poslu. Presadili su sadnice u cvjetnjake, smjestili ih na zaklonjeno i osunčano mjesto. Ove nastavne godine nastavili smo s održavanjem sadnica te nakon punih sedam godina ubrali smo prvi plod. Veliki i slasni limun ubrali su najmlađi ekolozi naše škole.
Naziv projekta: Eko dani u OŠ Srdoči
Tema projekta: Uređenje i čišćenje školskog dvorišta
Opis projekta:
Učenici eko skupine često skupljaju nečistoću oko svoje škole, a posebno povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje.
U razdoblju od 22. travnja do 22. svibnja učenici su na različite načine obilježili važne eko dane. Jedni su sijali, drugi hranili biljke. Jedni su sadili, drugi su oblikovali grmove i stabla. Učenici su u pratnji svojih razrednika čistili okoliš škole, učili o sortiranju otpada te razvijali ekološku svijest i brigu prema prirodi. Uređivali su školski vrt, prenosili limune s mjesta gdje su prezimili.
Naziv projekta: Ispod zemlje - Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
Tema projekta: Obilježavanje Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje
Opis projekta:
Ovogodišnje Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje obilježili smo 20. listopada. S obzirom na temu: "Ispod zemlje", učenice i učenici eko skupina viših i nižih razrednih odjela predstavili su na različite načine svo dostupno korijenje, gomolje, lukovice i podanke. Poučnu prezentaciju „Ispod zemlje“ predstavile su učenice 7.d razreda. Predstavljanje povezanosti/korelacije prirode s matematičkim sadržajima kao što su razlomci, mješoviti brojevi i korjenovanje na zanimljiv način su predstavile učenice 8.c razreda. Učenici i učenice 6. d razreda predstavili su važnost pojedinog „blaga“ za naš organizam uz prezentacijski stol zajedno s učenicima 2.d razreda.
Pripravljali su „zlatno mlijeko“, čaj od đumbira, sok od cikle i naranče. Uz pomoć roditelja, učenici naše škole su bili u mogućnosti probati i pite, kremšnite i mafine pripravljene od batata, kolačiće i torte od mrkve, đumbira, ušećereni đumbir, slane pite i krekere s porilukom i ljubičastim lukom, variva s porilukom, repom, kao i slatka iznenađenja s krumpirom. Učenici su rado kušali i svježe korjenasto povrće poput žute i narančaste mrkve, pastrnjaka, rotkvica…
Tijekom sezone rasta dok su uvjeti dobri, biljka sva svoja blaga sprema pod zemlju. U proljeće kad se priroda počne buditi, biljka iz podzemnih dijelova crpi tvari za svoj rast. Mi smo davno otkrili taj čarobni spremnik vitamina, minerala i drugih hranjivih tvari te ga koristimo u našoj prehrani. Mnogi od predstavljenih korijena i podzemnih stabljika imaju ljekovita svojstva te se koriste u medicini za sprječavanje i liječenje mnogih bolesti i stanja.