Ekoškole
Naziv projekta: Marijini obroci, Božićni sajam
Tema projekta: Eko proizvodi
Opis projekta:
Svake godine u prosincu naša škola na razini lokalne zajednice organizira Božićni sajam. Učitelji i učenici naših škola izrađuju različite prigodne artikle koje posjetitelji Božićnog sajma mogu dobiti za dobrovoljni prilog. Gotovo sav prihod Sajma namijenjen je projektu Marijini obroci te potrebama školske zadruge Dukat. Od školske godine 2013./2014. naša se škola povezuje s udrugom Marijini obroci preko koje pomaže najpotrebitijoj djeci Afrike, Azije i Latinske Amerike u njihovom školovanju, a dio ostaje za rad učeničke zadruge "Dukat". Na Sajmu sudjeluju i sekcije naše učeničke zadruge Dukat u sklopu koje su naše eko skupine : Kreativna eko skupina Prijatelji prirode te Eko skupina i Cvjećari koji izrađuju eko proizvode.
http://os-tordinci.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1492&mshow=1444#mod_news
http://os-tordinci.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1376&mshow=1444#mod_news
http://os-tordinci.skole.hr/?news_hk=1&news_id=1292&mshow=1444#mod_news
http://os-tordinci.skole.hr/?news_id=1204#mod_news
http://www.os-tordinci.skole.hr/fotogalerija?show=album&id=118
Naziv projekta: Nacionalni tjedan školskog doručka
Tema projekta: Tjedan školskog doručka
Opis projekta:
Naša škola sudjeluje i u provedbi projekta Tjedan školskog doručka. Nacionalni Tjedan školskog doručka pokrenuo je Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), u sklopu nacionalnog programa (NP) Živjeti zdravo, pod stručnim vodstvom prof. dr. sc. Sanje Musić Milanović, s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. Naša škola u Tjednu školskog doručka putem edukativnih i zabavnih aktivnosti podsjeća na važnost očuvanja zdravlja i stvaranja pravilnih prehrambenih navika od rane dobi. Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu, a naša škola već nekoliko godina sudjeluje u provedbi ovog projekta na razini cijele škole. Svake godine TŠD ima odabranu temu. Preporučeni materijali se izrađuju za svaku školsku
godinu i dostavljaju se osnovnim školama, a mogu se pronaći i na stranicama HZJZ-a i Živjeti
zdravo. Naša škola provodi sve aktivnosti koje nam za školsku godinu preporučaju, ali i svoje aktivnosti za koje smatramo da će doprinijeti unaprjeđenju školske prehrane (poseban tjedni menu za obilježavanje tog tjedna).
https://web-arhiva.skole.hr/os-tordinci/index.html%3Fnews_id=1360.html#mod_news
https://read.bookcreator.com/PgkdC1qS0iSG1Bq91n4t8GjLBdq1/L20hDS1gSIes4-RnbGtCwQ/KJiYs3yRTjGw_ghBWxOy4A
https://web-arhiva.skole.hr/os-tordinci/index.html%3Fnews_hk=1&news_id=1604&mshow=1444.html#mod_news
https://web-arhiva.skole.hr/os-tordinci/index.html%3Fnews_id=1467.html#mod_news
Naziv projekta: FoodEducators
Tema projekta: FoodEducators: Hrana i održivost
Opis projekta:
Učenike razredne i predmetne nastave naše škole uključili smo i u projekt FoodEducators kako bismo obilježili Međunarodni dan svjesnosti o bacanju i gubitka hrane.
Projekt „FoodEducators“ , inicijativa posvećena edukaciji o zdravoj prehrani, održivom razvoju i karijerama u agro-prehrambenom sektoru. FoodEducators je EIT Food program u kojeg smo se uključili sa ponuđenim temama „Hrana i održivost“ te „Hrana i zdravlje“ . Ciljevi projekta bili su nam informirati učenike o globalnom problemu gubitka i bacanja hrane , o načinima smanjenja otpada hrane kroz pravilno planiranje obroka, skladištenje hrane i kreativno korištenje ostataka hrane za pripremu novih jela te potaknuti učenike da preuzmu odgovornost za smanjenje otpada hrane u svojim domovima i zajednicama. Projekt su provele učiteljica Andreja Vincek Ević i knjižničarka Marija Vuković predavanjima učenicima na temu “Hrana i zdravlje” , a nastavio se izradom školske kuharice (svaki razred imao je zadatak osmisliti recept od ostataka hrane) koja je predstavljena danas svim učenicima, roditeljima i učiteljima koji su prisustvovali na završnoj projektnoj aktivnosti. Nakon kratkog predavanja na temu “Hrana i otpad” učenici su predstavili svoja jela, koja su osmislili u suradnji s učiteljima i roditeljima, na ocjenjivanje žiriju naše škole: našoj školskoj kuharici Mariji, učenici Luciji i mami Ivani. Žiri je zaključio da je najkreativniji i najukusniji recept bio učenika 8.razreda: Puding od starog kruha! Nakon zanimljivog izbora učenici i roditelji mogli su odigrati i kahoot kviz na temu hrane i održivosti te prisustvovati Školskom pikniku na kojemu smo se osladili zavičajnim jelima koja su pripremili učenici sa članovima svojih obitelji. Donosimo na pregled školsku kuharicu nastalu u projektu.