Ekoškole
Naziv projekta: How to be creative with fruits and vegetables
Tema projekta:
Opis projekta:
Creativity with fruits and vegetables
Tijekom travnja učenici četvrtog razreda su zajedno sa učiteljicom engleskog jezika Zdravkom Koljatić istraživali kako voće i povrće može postati jako ukusna namirnica u različitim kombinacijama.
Prva aktivnost nam je bila otkriti što sve spada u voće i povrće, zatim smo sve te namirnice naučili na engleskom jeziku,a kao završnu aktivnost smo ih pripremali u različitim jelima i na taj način pokazali učenicima da s malo mašte svaka namirnica može postati jako ukusna.
Svaki učenik je izabrao jedno voće ili povrće, izradio plakat na zadanu temu i pripremio svoj završni proizvod.Učenici su bili oduševljeni i sami njihov komentar " zašto ovo ne radimo svaki mjesec " govori koliko su djeca željna novih saznanja i projektne nastave.
Uživajte u njihovim radovima i završnom panou u hodniku naše škole.
Naziv projekta: Izrada kantarionovog ulja
Tema projekta:
Opis projekta:
Da bi smo promovirali održivost i proizvodnji maslinovog ulja, važno je razmišljati o načinima kako smanjiti ekološki otisak proizvodnje, kao što su korištenje ekoloških prihvatljivih gnojiva i tehnika uzgoja te recikliranje otpada.
Mi smo se odlučili napraviti kantarionovo ulje jer mislimo da ima veliku ulogu u održivom razvoju.Kada govorimo o održivom pristupu podrazumijevamo očuvanje prirodnih staništa ove ljekovite biljke, odgovorno branje kako bi se sačuvala populacija biljke te ekološki prihvatljive načine prerade ulja.
Time također potičemo lokalne proizvođače i promoviramo kulturnu baštinu Bola i otoka Brača te osiguravamo da ovaj proizvod ostane prirodan i kvalitetan za buduće generacije.
Gospina trava je samonikla biljka koju možemo pronaći na livadama, uz rubove šuma, na poljima te uz cestu. Zahvaljujući njoj i maslinovom ulju napravili smo kantarionovo ulje.
Kantarionovo ulje (ulje gospine trave) stoljećima se koristi u narodnoj medicini za liječenje i ublažavanje različitih zdravstvenih problema. Neizostavan je u prirodnim tretmanima strija, ožiljaka, bora, suhe i suncem oštećene kože. Smiruje iritacije i upale, a ljekovita gospina trava blagotvorno djeluje na upalu mišića, reumu, hemoroide i upaljene vene.
Divne cvjetove karakteristične žute boje i prepoznatljivog mirisa stavite u staklenu teglicu, a zatim ih prelijete domaćim maslinovim uljem. Potom je teglu potrebno zatvoriti i ostaviti na suncu 40 dana. Ulje će u tom razdoblju poprimiti crvenkastu boju, a kada je spremno, procijedi se kroz gazu i pohranjuje u tamne staklene boce. Kantarionovo ulje potrajat će vam i nekoliko godina, ako ga čuvate na suhom i tamnom mjestu.
Naziv projekta: Nutella- sweet poison
Tema projekta:
Opis projekta:
NUTELLA – THE SWEET POISON
Učenici naše škole su sudjelovali u jednoj od niza radionica zdrave prehrane.Ovaj tjedan je tema bila nutella.Uz pomoć učiteljice Anamarije Kurte učenici osmih i sedmih razreda naše škole su izračunali postotak sastojaka nutelle.
Nakon zapanjujućeg otkrića da u staklenci od 750 gr nutelle ima 56% šećera, 8.7 % mlijeka u prahu, palminog ulja 14.9% te samo 7.4 % kakaa i 13% lješnjaka usljedila je radionica gdje je učiteljica Zdravka Koljatić uz pomoć učenika osmog razreda demonstrirala učenicima pripremu istog učenicima prvog i drugog razreda.
Učenici su uživali u radionici postavljajući veoma zanimljiva pitanja, čak su i neki učenici znali da je nutella sami šećer i ulje obzirom da im je slučajno ostala na suncu.
Nakon prezentacije i razgovora o tome kako Nutella nikako nije zdrav izbor za doručak ili bilo koji obrok, a pogotovo je ne bismo smjeli nuditi djeci i navikavati ih na nešto što sadrži samo prazne kalorije, a maskirano je u fin okus i teksturu, okušali smo se u pripremi zdrave verzije.
Teacher je pripremila zdrave, eko lješnjake tostirane kod kuće koje smo u blenderu usitnili skoro u kašu, dodali smo zdravi kakao u prahu bez dodatka šećera, kokosovo ulje, med i aromu vanilije.
Na moje iznenađenje , a i učenika prvih i drugih razreda svi su bili oduševljeni i zdrava nutella se pojela u tren. Cilj ove radionice je bio da se djeca, a i mi odrasli osvjestimo o štetnosti kupovne nutelle i da potaknemo djecu i roditelje da bez grižnje savijesti uživaju u ovom neodoljivom slatkom okusu koji se uz malo truda i ljubavi može napraviti u zdravoj verziji.