loading

Ekoškole

Tehnička škola, Požega

Korisnički podaci

Tehnička škola, Požega
Ratarnička 1, 34000 Požega
034 271379
tehnicka-skola-pozega@po.t-com.hr
2024
Priprema statusa
 • Naziv projekta: Together in Environmental Solutions Learning Activities (TESLA)

  Tema projekta: Obnovljivi izvori energije

  Opis projekta:

  Trogodišnji Erasmus+ KA2 projekt školskog partnerstva „Together in Environmental Solutions Learning Activities" (TESLA) kojem je Tehnička škola u Požegi bila koordinator trajao je od 2019. do 2022. godine.

  U projektu su sudjelovale škole:

  • Tehnička škola, Hrvatska, Požega (koordinator)
  • Kanepi Gümnaasium, Estonija, Kanepi
  • Gimnazija „Coriolan Brediceanu", Rumunjska, Lugoj
  • BHAK/BHAS Linz International Business School, Austrija

  Projekt je kod učenika potaknuo svijest o održivom razvoju kroz korištenje obnovljivih izvora energije i savjesno korištenje energije. Također je istražena i upoznata energetska situacija u Europi, dan pregled energetskih resursa, njihova upotreba i ograničenja.

  Nikola Tesla bio je veliki ekolog, vrlo zabrinut činjenicom da ljudi previše troše na resurse našeg planeta. Stoga, projekt je dijelom posvećen znanstveniku Nikoli Tesli, njegovom životu, radu i izumima. Bio je to još jedan način povezivanja sadržaja fizike, energetike, elektrotehnike i ekologije.

  Kroz projekt je pokazana praktična veza između nekih teorijskih tema i stvarnosti, razvijale su se vještine poput timskog rada, prilagodljivosti, mentalne spretnosti, rješavanja problema. Implementirane su komunikacijske vještine počevši od osnovnog razumijevanja svih partnerskih jezika; promovirano obrazovanje usmjereno na učenike i temeljeno na svakodnevnom životu. Dijeljene su najbolje prakse, jačajući suradnju između srednjih škola i institucija važnih za energetiku i ekologiju te razmjenu dobre prakse na europskoj razini.

  Aktivnosti učenja, podučavanja i osposobljavanja u projektu:

  Mrežna stranica projekta: https://teslaerasmus.eu/

  Rezultati projekta: https://teslaerasmus.eu/index.php/outcome

  image

 • Naziv projekta: Water of our Rivers

  Tema projekta: Biološka raznolikost i zaštita voda

  Opis projekta:

  U međunarodnom eTwinning projektu „Water of our Rivers“ četiri europske škole putem interneta su komunicirale, surađivale, dijelile sadržaje i učile jedna od drugih. Projekt je proveden 2016./2017. školske godine. 

  Škole partneri bile su: Střední průmyslová škola stavební - Prag (Češka), I.E.S. "F.P. Lumbier" - Lumbier (Španjolska) i LEGTA de Vendôme - Vendome-Cedex (Francuska). Svi smo iskazali nadu u nastavak suradnje kroz buduće međunarodne projekte.

  Projekt je učenicima pružio mogućnost usporedbe uloge, utjecaja i značenja rijeka pojedinih država. Kroz opis i analizu života uz rijeku, učenici su proučavali i otkrivali kulturno povijesne podatke, potrošnju vode u svakodnevnom životu i industriji, korištenje vode u proizvodnji energije i poljoprivredi, turizam i rekreaciju, biološku raznolikost te zaštitu voda.

  Kroz ovaj jednogodišnji projekt učenici su unaprijedili svoje digitalne, jezične i interkulturalne vještine. U sigurnom mrežnom okruženju putem eTwinning alata TwinSpace, međunarodni projekt potiče učenje i podučavanje te podržava međukulturnu i međunarodnu suradnju učenika i nastavnika.Tijekom projekta učenici su imali brojne aktivnosti i zadatke, među njima: predstavljanje škole i grada, analiza i ispitivanje kvalitete vode, digitalna izložba fotografija o rijekama, izrada i rješavanje kvizova.

  Učenici su posjetili Službu za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije, kako bi upoznali postupak ispitivanja kvalitete vode, centralni uređaj za pročišćavanje otpadnih voda - CUPOV "Požega" na lokaciji Vidovci kao i malu hidroelektranu na rijeci Orljavi u Pleternici.

  image

 • Naziv projekta: Eko kreativne radionice

  Tema projekta: Recikliranje otpadnih materijala

  Opis projekta:

  Na poticaj učenika Roberta Martinovića i njegove mentorice profesorice Marine Mirković, u Tehničkoj školi 18. svibnja 2018. godine održane su eko kreativne radionice. Robert je sudjelovao na Državnom natjecanju Opisujemo sustave u Rijeci s radom Gospodarenje otpadom. Kako bi smanjili količinu otpada, odnosno ponovno stavili u uporabu odbačene predmete, odlučili smo realizirati radionice s ciljem razvoja kulture življenja s prirodom te kreativnog pristupa recikliranju otpadnih materijala čime doprinosimo i očuvanju okoliša.

  Učenike je oduševilo stvaranje brojnih kreacija od različitih materijala. Tako su izradili vesele mozaike od plastičnih čepova i kartona, kućicu od sladolednih štapića, nakit i privjeske od matičnih ploča računala. Od starih, neispravnih i nepotrebnih CD-ova i DVD-ova nastala je velika svjetlucava riba. Žarulje su oživjele u simpatičnim paucima i šarenim balonima. Tipke sa starih tipkovnica šalju mudre poruke, smjestile su se u velikoj mapi svijeta i odbrojavaju vrijeme na zlatnom satu od CD-a. U novonastaloj elegantnoj posudi od plastične boce posađena je nježna biljka, a kutijice načinjene od starih disketa čekaju svoje kaktuse.

  Pri puta u Tehničkoj školi povezali smo više nastavnih predmeta (među njima računalstvo, matematika, radioničke vježbe, engleski jezik) i kroz radionice realizirali brigu o gospodarenju otpadom i zaštiti okoliša. Učenici različitih zanimanja imali su priliku za suradnju i zajednički rad. 

  Radionice su održane i idućih školskih godina. 

  image

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj