loading

Ekoškole

Osnovna škola Odra

Korisnički podaci

Osnovna škola Odra
Đačka 5, 10020 Zagreb
01/6261050
ured@os-odra-zg.skole.hr
2024
Priprema statusa
 • Naziv projekta: Zelena škola

  Tema projekta: Zaštita okoliša, gospodarenje otpadom, održivi razvoj

  Opis projekta:

  OŠ Odra je akreditirana Erasmus+ škola. Projekt Zelena škola, u sklopu akreditacije provodit će se od 2023. - 2025. godine. Projekt je počeo u lipnju 2023. i trajat će do lipnja 2025. godine. Projekt ima 3 cilja: 

  1. Osposobljavanje učitelja za stvaranje i djelovanje u okviru Zelene (eko) škole

  2. Edukacija i priprema učenika za djelovanje u okviru održivog razvoja

  3. Implementacija i širenje kulture održivog razvoja i kružne ekonomije

 • Naziv projekta: Školski vrt

  Tema projekta: Poboljšanje prehrane, tjelesna aktivnost i boravak na svježem zraku, vrijednost rada na zemlji

  Opis projekta:

  OŠ Odra pokreće i namjerava dugoročno koristiti školski vrt u svrhu vlastitog uzgoja voća, povrća te ljekovitog i začinskog bilja. Godišnjim rastom broja učenika dolazi do sve većeg broja alergične i pretile djece. Rezultati istraživanja pokazuju da škola ima veliki broj umjereno pretilih i pretilih učenika. Uz to, proporcionalno se povećava i broj učenika s alergijama (alergije na različite tvari iz okoliša ili hrane) čemu ne pogoduje onečišćenje zraka i manjak prostora u školi. Ujedno bi se radilo na osvještavanju vrijednosti rada na zemlji, na vrijednosti rada i stvaranju nečega vlastitim trudom i zalaganjem kao zalog za zdraviju budućnost. Učenici bi radili na uspostavljanju, održavanju i njegovanju školskog eko vrta, ubirali bi njegove plodove (raznoliko povrće, voće i bilje) te u konačnici konzumirali zdrave ekološki uzgojene plodove. Kroz rad bi razvijali svijest o odnosu čovjeka prema prirodi, timski rad i učili u neposrednoj životnoj praksi.

 • Naziv projekta: Brain park

  Tema projekta: Korištenje reciklinaranog i otpadnog materijala u različite svrhe - tjelesna aktivnost, kreativnost, emocionalni razvoj

  Opis projekta:

  U nedostatku školske dvorane planira se preuređenje slabo korištenog dijela školskog voćnjaka u poligon prepreka od recikliranih materijala. Iskoristile bi se stare gume, limenke te otpadni građevinski materijal – cigle i neobrađeno drvo koje bi učenici zajedno s učiteljima naučili obraditi i ponovno upotrijebili pri uređenju poligona. Recikliranim materijalima planiraju se izraditi mozgalice i različite vanjske igre koje će razvijati koordinaciju, ravnotežu te finu motoriku. Između ostalih, planira se i izrada velikog vanjskog šaha.

  Brain park će se povezati sa školskim vrtom uređenjem senzorne staze, sadnjom različitog aromatičnog bilja i biljaka različitih veličina i tekstura. Staza će biti izgrađana od otpadnog građevinskog materijala različitih površina kako bi se učenici nesmetano mogli kretati njome svim godišnjim dobima i na taj način aktivirati sva osjetila – vizualno, olfaktivno i taktilno, a u vrtu i gustativno.

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj