loading

Novosti i događanja

Održan Susret Ekoškola u Donjem Kraljevcu

28
28. lipnja 2024.

U organizaciji Udruge Lijepa Naša, Osnovne škole Donji Kraljevec te ustanove Centar dr. Rudolfa Steinera, 7. lipnja 2024. godine održan je „Susret međunarodnih Ekoškola Republike Hrvatske“. Ovaj značajan skup, po prvi put organiziran izvan Zagreba, okupio je preko 200 sudionika iz cijele zemlje, a domaćin je bila Osnovna škola Donji Kraljevec iz Međimurja. 

Tema Susreta: klimatske promjene

Glavna tema Susreta bile su klimatske promjene, obrađene kroz različite aktivnosti i predavanja. Tema je izabrana prema strateškom planu Gaia 20:30 Zaklade za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education - FEE), čija je Udruga Lijepa Naša članica već 27 godina. Kroz cijelu godinu, FEE organizira aktivnosti usmjerene ka ostvarenju ovog cilja, a Udruga Lijepa Naša doprinijela je organizacijom ovog Susreta. Svijest o klimatskim promjenama i spremnost na njihovu prilagodbu od presudne su važnosti za budućnost našeg planeta. Kroz edukaciju, mladi ljudi uče kako smanjiti svoj ugljični otisak, promicati održive prakse i razvijati inovativna rješenja za očuvanje prirodnih resursa. Susret Ekoškola, također, potiču međusobnu suradnju i stvaranje mreže podrške koja može pružiti pomoć i inspiraciju u provedbi ekoloških inicijativa.

  

 

Prisutni uzvanici i predavači

Susretu su prisustvovali značajni uzvanici, među kojima su gosp. Ljubomir Kolarek, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnik Preloga, gosp. Tomislav Paljak, viši savjetnik za razrednu nastavu Agencije za odgoj i obrazovanje, te gosp. Berislav Ratkajec i gosp. Tomislav Vidović iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Također su sudjelovali i gosp. Matija Posavec, župan Međimurske županije, gosp. Miljenko Horvat, načelnik Općine Donji Kraljevec, te predstavnici LAG Međimurski doli i bregi i LAG Mura-Drava.

Gosti predavači na Susretu bili su: gđa Dunja Mazzocco Drvar, direktorica programa zaštite prirode WWF Adria, dr.sc. Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera, te gosp. Toni Komić iz Nature Safe Marine.

 

Nagrađeni i priznanja

Na natječaju FEE Teacher Award za 2024. godinu nagrađene su dvije nastavnice iz Hrvatske: gđa Erika Tušek Vrhovec iz OŠ Gornje Jesenje i gđa Svjetlana Celinšćak iz OŠ Šestine, Zagreb. Prošle godine istu nagradu osvojila je gđa Draženka Kolonić iz I. osnovne škole Varaždin. Kao znak priznanja za njihov dugogodišnji trud i rad na programu Ekoškole, Udruga Lijepa Naša pripremila im je simbolične darove.

 

Status Ekoškola

Parne generacije Ekoškola RH su ove godine obnovile svoj status, dok je 7 odgojno-obrazovnih ustanova kao dio 24. generacije steklo status međunarodne Ekoškole. Certifikati i zelene zastave uručeni su svim Ekoškolama parnih generacija, dok je 4. generaciji dodijeljena i plaketa za 20 godina uspješne provedbe programa.

 

Predstavljanje primjera dobre prakse

13 Ekoškola je posterskim priopćenjem predstavilo primjere dobre prakse na temu Susreta:

 • Dječji vrtić Siget, Zagreb
 • Centar za odgoj i obrazovanje „Ivan Štark“, Osijek
 • Osnovna škola Popovac
 • Osnovna škola „Vijenac“, Osijek
 • Osnovna škola „Vladimir Nazor“, Čepin
 • Osnovna škola Vugrovec-Kašina
 • Osnovna škola „Rikard Katalinić Jeretov“, Opatija
 • Osnovna škola „Trstenik“, Split
 • Srednja škola Ilok
 • Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci
 • Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Zabok
 • Srednja strukovna škola Antuna Horvata, Đakovo
 • Obrtnička škola Bjelovar

  

Usmenim priopćenjem, svoje primjere dobre prakse predstavilo je 6 Ekoškola:

 • Dječji vrtić Siget, Zagreb
 • Osnovna škola Šestine, Zagreb
 • Srednja škola Pregrada
 • Gimnazija Antuna Gustava Matoša, Zabok
 • Tehnička škola Kutina
 • Prirodoslovna škola Split

 

Ovaj Susret Ekoškola istaknuo je važnost obrazovanja i aktivnog sudjelovanja u očuvanju okoliša, te je pružio platformu za razmjenu znanja i iskustava među Ekoškolama diljem Hrvatske. Obrazovanje o klimatskim promjenama ključni je element u pripremi mladih generacija za suočavanje s izazovima koje donosi globalno zatopljenje. Kroz ovakve susrete, učenici i nastavnici ne samo da stječu znanja o ekološkim problemima i njihovim rješenjima, već se i osnažuju za djelovanje u vlastitim zajednicama.

 

Novosti i događanja

Povezane novosti

Međunarodno priznanje za hrvatske nastavnice: FEE Teacher Award 2024.
04. srpnja 2024.
ekoskole

Međunarodno priznanje za hrvatske nastavnice: FEE

Na Svjetski dan zaštite okoliša 2024., Zaklada za odgoj i obrazovanje za okoliš (Foundation for Environmental Education – FEE) po drugi put je organizirala...
Detaljnije
Projektni dan u NP Krka – DV Tamaris, Vodice
15. svibnja 2024.
zastita-okolisa

Projektni dan u NP Krka – DV Tamaris, Vodice

Na Dan planeta Zemlje već tradicionalno održavamo projektni dan našeg eko vrtića. Za posebnu obljetnicu - 50 godina obilježavanja ovog značajnog datuma u dogovoru...
Detaljnije
Svjetski dani akcije u OŠ Brda, Split
07. svibnja 2024.
klimatske-promjene

Svjetski dani akcije u OŠ Brda, Split

Učenici i djelatnici OŠ Brda iz Splita uključili su se u kampanju „Svjetski dani akcije“ s ciljem borbe protiv plastike i klimatskih promjena. Povodom Dana...
Detaljnije

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj