loading

Novosti i događanja

Svjetski dani akcije u OŠ Brda, Split

07
07. svibnja 2024.

Učenici i djelatnici OŠ Brda iz Splita uključili su se u kampanju „Svjetski dani akcije“ s ciljem borbe protiv plastike i klimatskih promjena. Povodom Dana planeta Zemlje u školi su provedene različite eko aktivnosti.  Učenici 1. b, 3. c i 4. c sa svojim učiteljicama prvo su očistili školski vrt, a zatim pripremili gredice za sadnju povrća. Učenici koji pohađaju satove izvannastavne aktivnosti Pirografija pripremili su drvene ploče za gredice u školskom vrtu. Dotrajale ploče su zamijenjene ili obnovljene. Provedena su 2 integrirana nastavna dana u 1. b i 3. c. Uz čišćenje gredica i skupljanje smeća izvodili su prigodne igrokaze, pisali eko poruke te uredili razredni pano „Vesela djeca u veselom proljetnom okruženju“. U sklopu nastave engleskoga jezika učenici predmetne nastave su čitali tekstove o 3R načelu te izradili letke s primjerima kako reducirati (smanjiti) otpad (Reduce), ponovno ga iskoristiti (Reuse) i reciklirati (Recycle).

   

Dana 23. travnja 2024. u okviru ovogodišnjeg Festivala znanosti, znanstvenica dr.sc. Sanda Skejić iz Instituta za oceanografiju i ribarstvo održala je predavanje „Plankton: nevidljivi pametnjakovići“ u našoj školi. Kroz ovo predavanje učenici predmetne nastave otkrili su zašto je plankton značajan za život u moru te kako se prikupljaju i analiziraju uzorci u laboratoriju Instituta. Naučili su da čak i sateliti mogu mjeriti količinu plankotna u moru te su saznali još puno toga o životu u moru i prijetnjama globalnog zatopljenja.

Dana 25. travnja 2024. održana je radionica „Klimatske promjene i ugljični otisak“ za učenike 7. a razreda u organizaciji Crvenog križa Split. Učenici su potaknuti na razmišljanje o uzrocima i posljedicama globalnog zatopljenja te važnosti smanjenja ugljičnog otiska.

Učenici 4.b su, na satovima INA-e sudjelovali u kampanji „Svjetski dani akcije“ recikliranjem predmeta koje svakodnevno upotrebljavamo. Stvorili su koristan predmet koji će ih uvijek podsjećati na trud i zalaganje koje su uložili kako bi pomogli našem planetu.

      

U okviru ovogodišnje teme Dana planeta Zemlje, „Planet protiv plastike“, dana 4. svibnja 2024. (subota) organizirali smo akciju čišćenja plaže Stinice u suradnji s Gradskim kotarom Brda i Pomorsko športsko ribolovnom udrugom Stinice. U akciji je sudjelovalo gotovo 80 učenika OŠ Brda (4.-8. r.), ravnateljica Katarina Zelić, učiteljice članice Ekoodbora te brojni roditelji i volonteri Udruge.

Akcija je dar našem Gradu povodom Sudamje i dio je kampanje s ciljem borbe protiv klimatskih promjena: #MyActionsMatter# GlobalActionDays #GreeningEducation.

Ponosni smo što smo našom akcijom pomogli očuvanju okoliša za dobrobit našeg Grada i planeta Zemlje.

„Kad se male ruke slože, sve se može!“

Naša akcija čišćenja plaže Stinice podržana je u medijima i na društvenim mrežama:

Danijela Radić, prof., učitelj savjetnik, školska koordinatorica

    

Novosti i događanja

Povezane novosti

Projektni dan u NP Krka – DV Tamaris, Vodice
15. svibnja 2024.
zastita-okolisa

Projektni dan u NP Krka – DV Tamaris, Vodice

Na Dan planeta Zemlje već tradicionalno održavamo projektni dan našeg eko vrtića. Za posebnu obljetnicu - 50 godina obilježavanja ovog značajnog datuma u dogovoru...
Detaljnije
Osječke Ekoškole sudjelovale na 1. Eco City Waste Fest-u u RH
29. travnja 2024.
zastita-okolisa

Osječke Ekoškole sudjelovale na 1. Eco City Waste

25. i 26. travnja 2024. godine u Gospodarskom centru u Osijeku održao se 1. festival otpada u Hrvatskoj - Eco City Waste Fest. Uspješni organizatori ovog lijepog...
Detaljnije
Dan planeta Zemlje u OŠ fra Pavla Vučkovića, Sinj
24. travnja 2024.
zastita-okolisa

Dan planeta Zemlje u OŠ fra Pavla Vučkovića, Sinj

Od ranog jutra učenici nižih razreda uređivali su školske panoe i okoliš, a viši razredi su imali zanimljive radionice pod patronatom volontera Gradskog društva...
Detaljnije

Partneri

Partneri Ekoškola

Hvala našim partnerima na izvrsnoj suradnji i potpori pri realizaciji programa međunarodne Ekoškole u Republici Hrvatskoj